Ny mobil radiodispatch hjalp beredskabet på Folkemødet

Print

Brian Mortensen fra Nordjyllands Politi afprøvede den nye mobile radiodispatch i KST i Allinge

Publiceret: 25.06.2015

Der var stor aktivitet på SINE-radiomasterne under Folkemødet på Bornholm i år. Men beredskaberne havde styr på kommunikationen, og de fik for første gang hjælp af en ny mobil radiodispatch i kommandostadet (KST) i Allinge til at styre SINE-radioerne.

Det er Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation (CFB), der har anskaffet den nye mobile radiodispatch for at teste konceptets anvendelighed og skabe effektivisering af det tværgående samarbejde i KST. Løsningen består af en radiokasse, hvortil der indtil videre kan tilsluttes op til otte computere. Via trykfølsomme skærme kan personalet i KST styre radioerne fra computerne, mens de hele tiden har et præcist overblik over, hvilke talegrupper, der er i anvendelse.

Stort løft for KST

Politiassistent Brian Mortensen fra Nordjyllands Politi sad som radiooperatør i KST under Folkemødet, og han var begejstret for den nye løsning.

- Den nye radiodispatch er et stort løft for personalet i KST. Den er meget nem og intuitiv at bruge, og så kan den betjenes af flere folk på samme tid. Vi kan styre helt op til otte radioer samtidig, hvilket effektiviserer vores arbejde betydeligt. Desuden kan man tilslutte headset og få en markant bedre lyd, fortæller Brian Mortensen fra Nordjyllands Politi.

Den nye radiodispatch kan nemt flyttes rundt og hurtigt installeres, hvor der er et behov. Det eneste krav er, at der er adgang til en stikkontakt. Systemet adskiller sig desuden ved, at det kun er nødvendigt med to antenner til otte radioer.

CFB vejledte beredskaberne

CFB installerede og vejledte beredskaberne i anvendelsen af den nye mobile radiodispatch under Folkemødet. Personalet i KST modtog særlig undervisning i brugen og fik desuden udleveret en detaljeret brugermanual. Efter Folkemødet skal konceptet med den mobile radiodispatch evalueres af brugerne, og CFB vil følge op på eventuelle forslag til forbedringer. Herefter skal det besluttes, til hvilke formål beredskaberne fremover kan benytte nye radiodispatch.

Hvad er KST? 

KST er forkortelsen for ’kommandostade’, der er en fælles facilitet i indsatsområdet, hvorfra den samlede indsats ledes. Det er også herfra, at der opretholdes kontakt til overordnede og sideordnede beredskabsmyndigheder eller organisationer. Kommandostadet oprettes af politiet og vil typisk være indsatsledelsens samlingssted. 

Kilde: REFIL, 2013