SINE sikrer vigtige minutter i Skejby

Print

Der forventes 1.000 landinger årligt på Helipad'en i Skejby. Foto: Tonny Foghmar.

Publiceret: 28.05.2018

Seks minutter. Så kort tid gik der mellem to helikopterlandinger på samme Helipad (landingsplatform) på Aarhus Universitetshospitals afdeling i Skejby under en øvelse i maj. Under en kritisk situation på Anholt satte en lille akutlægehelikopter og en af Forsvarets store redningshelikoptere, lastet med tilskadekomne patienter, kurs mod Skejbys Traumecenter. På kun fem minutter landede akutlægehelikopteren, overdrog en kritisk tilskadekommen patient til Skejbys personale, og lettede igen et enkelt minut før, Forsvarets redningshelikopter satte hjulene på samme platform med flere tilskadekomne.

God kommunikation på SINE redder liv

Det kræver god kommunikation, når beredskabspersonalet skal behandle patienter i helikopteren, koordinere med en anden helikopter, hvem der skal lande først og derved opretholde flysikkerheden, samt kommunikere med personalet på Skejby om bemanding af platformen. Det store behov for en direkte forbindelse mellem helikopter(e), hospital og kontrolcentral, har SINE dækket, forklarer Allan Hansen, der er flyvepladschef på Aarhus Universitetshospital.

- SINE er et stærkt værktøj og det bindeled, der sikrer, at de nødvendige aktører kan kommunikere sammen sikkert og effektivt, siger Allan Hansen og uddyber, at to samtidige helikopterlandinger er en stor koordinationsøvelse, hvor flere talegrupper er i brug på radioen, da der både skal kommunikeres om flysikkerhed og om patienternes tilstand.

Når en helikopter letter, afgiver den melding til det tilsigtede hospital om, at den er på vej og med hvilken type patient, så hospitalet kan have mandskab klar til at tage imod. Derefter kommer der en melding igen ti minutter inden landing, hvor landingspladsen skal meldes klar, og til sidst er der en melding, tre minutter inden hjulene hviler på landingsplatformen.

- Med SINE har vi kontakt med piloterne i god tid, før patienten ankommer til hospitalet. Det, at vi både kan forberede os på, hvilken type patient der kommer ind, samt at de kommer så hurtigt frem som muligt, sikrer en højere overlevelsesrate. Brugen af helikoptere og kommunikation over SINE er med til at redde liv på daglig basis, vurderer Allan Hansen.

Helipad m. HEMS

En helikopter gør klar til landing på platformen i Skejby. Foto: Michael Harder.

1.000 landinger om året

Aarhus Universitetshospital i Skejby har to Helipads. Den ene er dedikeret til Traumecenteret, og den anden har direkte indgang til Hjertecenteret. Begge Helipads har været i brug siden det tidlige forår 2018, og bliver anvendt flittigt. Aarhus Universitetshospital er i øjeblikket ved at samle hele Traumecenteret i Skejby, og når det senere på året er i fuld drift, forventer man op imod 1.000 helikopterlandinger årligt fordelt på de to landingsplatforme.