Flere funktioner i politiets 112-systemer

Print

En opdatering af politiets alarmcentralsystemer giver 112-operatøren adgang til flere funktioner og sikrer bedre overdragelse af 112-opgaver til beredskaberne.

Publiceret: 17.11.2016

En netop afsluttet opdatering af politiets alarmcentralsystemer giver 112-operatøren adgang til flere funktioner og bedre muligheder for at overdrage 112-opgaver til beredskaberne, så hjælpen kan komme hurtigere frem til borgerne.

Vejkryds som skadestedsadresse

Opdateringen gør det muligt for 112-operatøren at angive et almindeligt vejkryds som skadestedsadresse og sende fx ambulancer og brandbiler direkte til den rigtige adresse via køretøjernes navigationsudstyr. Før opdateringen var det kun muligt at angive en adresse i nærheden af et vejkryds.

Brug af GPS-koordinater

112-operatøren kan som noget nyt sende geokoordinater på et skadested videre til de involverede beredskaber, så de nemt og hurtigt kan finde den præcise adresse på et skadested. Funktionen kan bl.a. benyttes, når alarmcentralen modtager en opgave fra en borger via 112-app’en, der automatisk sender GPS-koordinaterne fra borgerens mobiltelefon af sted til alarmcentralen. Det betyder, at 112-operatøren kan formidle de korrekte koordinater videre til beredskaberne alt imens den nærmeste adresse oplyses.

Nye årsagskoder

Opdateringen medfører også indførelsen af otte nye årsagskoder relateret til opgaver i brandberedskaber og ambulancer. Blandt nogle af de nye årsagskoder kan nævnes personpåkørsel af tog og fastklemte i forbindelse med togulykker. Desuden er det som noget nyt muligt at lave udkald af båd samt at tilkalde dykkerberedskab i forbindelse med et assistanceudkald.

Retningsangivelse på motortrafikveje

Endelig gør opdateringen det muligt for 112-operatøren at oplyse beredskaberne om ulykker, der finder sted på motortrafikveje, hvor trafikken er retningssepareret af autoværn. Funktionen er allerede indført på motorveje, og nu bliver det altså også muligt for 112-operatøren at oplyse beredskaberne om, hvorvidt en trafikulykke har fundet sted i den syd- eller nordgående (eller øst- eller vestgående) retning på en motortrafikvej med henblik på at sende brandfolk og ambulancereddere fra den station, der har de bedste tilkørselsforhold til ulykken. Funktionen kræver, at beredskaberne får opdateret deres områder i 112-systemets GIS-data.

Det er Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation (CFB), der er ansvarlig for opdateringen, og spørgsmål til emnet kan stilles til CFB på alarm@112politi.dk.