SINE redder liv på Rigshospitalet

Print

Forsvarets redningshelikopter af typen EH 101 gør klar til landing med patient på Rigshospitalets Helipad. Foto: Henning Kristensen.

Publiceret: 31.05.2017

Hvert minut tæller, når alvorligt tilskadekomne mennesker transporteres på tværs af Danmark for at lande på Rigshospitalets helikopterlandingsplads, også kaldet Helipad. Som noget nyt kan beredskabernes helikopterpiloter koordinere deres indflyvning og afsætning af patienter via radionettet SINE, og det sikrer hurtigere hjælp til de hårdt sårede patienter.

Helipad får SINE

Efter ønske fra beredskaberne har Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation (CFB) for nyligt oprettet en talegruppe (radiokanal) i beredskabernes fælles radionet SINE. Talegruppen er dedikeret til kommunikationen mellem piloterne i Regionernes akutlægehelikoptere, Forsvarets redningshelikoptere og personalet på Rigshospitalets Helipad. Løsningen vækker glæde hos forsvaret.

- Den nye talegruppe på SINE gør det muligt for os at anvende landingspladsen optimalt og sikre hurtig og smidig overlevering af hårdt sårede patienter. Vi oplever en meget fin talekvalitet på SINE, og vi ser det som en fordel, at vi i god tid kan planlægge ankomst og afgang med Helipad’en, siger Christian Stjerne, pilot på redningshelikopter EH101 i Forsvarets Eskadrille 722.

Trængsel om pladsen

Sidste år faciliterede Rigshospitalet mere end 700 landinger på Helipad’en. Fra helikopteren lander, til patienten når den aftalte destination på Rigshospitalet, går der fem minutter. Helikopterne opholder sig dog gennemsnitligt 15-20 minutter på landingspladsen, da det tager tid for helikopterens lægefaglige personale at overgive oplysninger til hospitalets personale. I dette tidsrum har det hidtil ikke været muligt for en anden helikopter at bruge landingspladsen. Og det kan være problematisk ved store ulykker med mange sårede, der skal flyves til Rigshospitalet på samme tid.

- Det er rart at vide, at vi altid kan koordinere via SINE i situationer, hvor der kan være trængsel om pladsen på landingspladsen. Den helt store gevinst ved SINE er, at vi sikrer effektiv kommunikation beredskaberne imellem, og at vi i sidste ende kan være med til at redde liv, siger Christian Stjerne.

Eksempel fra den virkelig verden

I marts 2017 er en akutlægehelikopter og en redningshelikopter på samme tid på vej til Rigshospitalet med hårdt sårede patienter. Via den nye fælles talegruppe på SINE aftaler piloterne, at akutlægehelikopteren skal lande først og afsætte patient og personale for derefter hurtigt at lette igen. Få minutter efter lander den store redningshelikopter og får patienten overdraget til lægerne på Rigshospitalet. Da redningshelikopteren er fløjet, lander akutlægehelikopteren og samler sit personale op.

EH101 Helipad

Overdragelse af patient fra helikopter til Rigshospitalet. Foto: Henning Kristensen.