Beredskaberne øver sig på SINE på regionale møder

Print

Superbrugere og vidensdelere fra beredskaberne i Region Syddanmark udveksler erfaringer om brugen af SINE.

Publiceret: 08.06.2015

Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation (CFB) har i maj afholdt møder med SINE-superbrugere og vidensdelere i landets fem regioner. På møderne blev Havarikommissionens kommunikation på SINE drøftet, og der blev gennemført øvelser vedr. den tværgående kommunikation på radionettet. Sidst men ikke mindst fik beredskaberne et par gode råd med på vejen til håndteringen af SINE i forbindelse med strukturreformen.

CFB var på møderne ledsaget af Havarikommissionen og Københavns Vestegns Politi, der bidrog med viden og undervisning af deltagerne.

Havarikommissionen som ressource for beredskaberne

Havarikommissionen kom på SINE i efteråret 2014 og taler med beredskaberne på indsatsleder-talegruppen i valgte skadestedssæt. Havarikommissionens opgave er gennem uvildige undersøgelser at komme med anbefalinger til forebyggelse af havarier, ulykker og hændelser inden for jernbane og luftfart.

- Havarikommissionen ligger inde med vigtig viden, der kan være til stor hjælp for beredskaberne i akutfasen. Det kan være oplysninger om fx faremomenter og farligt gods samt hjælp til kontakt til handlingsselskaber. Efter akutfasen er Havarikommissionen et vilkår for beredskaberne, og her kan vi have krav på hjælp til at udføre sikring, afspærring og sporbevaring, fortæller souschef i Havarikommissionen Bo Haaning.

Planspilsøvelse og kommunikationstegninger

Københavns Vestegns Politi har i samarbejde med CFB de sidste par år arbejdet indgående med SINE som forberedelse til en stor tværgående terrorøvelse, Ragnarok, der fandt sted i Ballerup i efteråret 2014. På møderne fortalte vagtchef Brian Holm Larsen om terrorøvelsens læringspunkter og guidede deltagerne gennem en planspilsøvelse, der tog udgangspunkt i et sammenstød mellem et godstog og en turistbus.

- Det har været spændende at møde beredskaber fra alle dele af landet og konstatere, at de har godt styr på kommunikationen på SINE. Det har også været interessant at få en større forståelse for Havarikommissionens arbejde og få belyst, på hvilken måde de kan være en hjælp for indsatsledelsen i kaosfasen, fortæller Brian Holm Larsen.

Gode råd til SINE under strukturreformen

Arbejdet med strukturreformen fylder meget hos brand- og redningsberedskaberne, og der blev på de regionale møder givet gode råd til håndtering af SINE i forbindelse den forestående reform. CFB anbefaler, at brand- og redningsberedskaberne underskriver en ny tilslutningsaftale for de nye § 60-selskaber, at der bliver ryddet op i fleetmaps, og at talegruppestrukturen i de nye enheder gentænkes. 

Forum til udveksling af erfaringer

De regionale møder, der afholdes to gange årligt, er målrettet SINE-superbrugere og vidensdelere og har til formål at give beredskaberne et forum til at udveksle erfaringer om brugen af radionettet SINE. Det er desuden målet med de regionale møder, at SINE-superbrugerne og vidensdelere tager den nye viden med hjem og formidler videre i egen organisation. De næste møder bliver afholdt i november 2015.