Brug SINE-radioen i Grønland

Print

Fartøjerne hos Grønlands Politi har DMO-radioer.

Publiceret: 16.12.2022

Danske beredskaber, der fx skal assistere beredskaberne i Grønland eller deltage i øvelser, kan nu tage deres egne SINE-radioer med til Grønland og anvende DMO-talegrupperne til beredskabskommunikation.

Det er blevet muligt, efter den grønlandske Telestyrelse har givet tilladelse til, at man i Grønland kan anvende de samme frekvenser i DMO (Direct Mode), som beredskaberne allerede anvender i Danmark. Dermed er det nu muligt at bruge dels et DMO-skadestedssæt (SKS) med seks talegrupper til tværfaglig kommunikation, samt de interne DMO-talegrupper, som bruges i politi, redningsberedskab, sundhedsberedskab og Beredskabsstyrelsen.

Grønlandsk Politi har fået udleveret et antal DMO-radioer og en række repeater-kufferter, som de vil kunne anvende til kommunikation med de danske beredskaber.

Det vil ikke være muligt at anvende TMO-delen af SINE-radioerne i Grønland, da der ikke er etableret et SINE-radionet i Grønland.

Hvad er DMO?

DMO står for Direct Mode og gør det muligt for radioer uden adgang til et netværk at kommunikere sammen direkte, radio til radio. Kommunikation i DMO kan kun ske i et afgrænset område, fra få hundrede meter og op til to kilometer for håndradioer i fladt terræn, men med en radio eller DMO-repeater placeret på et højt punkt, er det muligt at opnå rækkevidder mellem 10 og 20 kilometer, alt afhængig af landskabets form.

Læs mere om DMO via dette link