Bliv stærk i fælles radiosprog

Print

Et fælles radiosprog sikrer fælles forståelse og effektiv kommunikation mellem beredskaberne ved tværfaglige indsatser.

Publiceret: 14.05.2020

Hvorfor er det vigtigt med god radiodisciplin på radionettet SINE? Hvordan udtales bogstaver og tal i en radio? Og hvad er retningslinjerne for ekspeditionsord og opkaldsprocedurer, når fx en politimand, en brandmand og en læge taler sammen?

Disse spørgsmål, og mange flere, kan du blive klogere på ved at se CFB’s nye video om fælles radiosprog. Videoen er bygget op omkring CFB’s vejledning til fælles radiosprog, som er udarbejdet i en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for alle beredskabsmyndigheder.

Videoen om fælles radiosprog kan hentes via dette link.
Vejledningen om fælles radiosprog kan hentes via dette link.

Hvorfor fælles radiosprog?

Formålet med at have retningslinjer for fælles radiosprog er at sikre fælles forståelse og sikker kommunikation mellem beredskaberne ved tværfaglige indsatser.

Når alle beredskabsaktører kommunikerer i radioen ud fra samme grundlag, reduceres risikoen for misforståelser. Derfor indeholder vejledningen og videoen både retningslinjer for ekspeditionsord og opkaldsprocedurer samt råd om radiodisciplin, taleteknik og det fonetiske alfabet.

De fire T’er

Tænk i de fire T’er, når du taler i radio:

1. Tænk: Gør dig overvejelser om meldingen
2. Tast: Tast på radioen
3. Tøv: Vent et splitsekund med at tale, så hele meldingen når frem
4. Tal: Afgiv din melding


Værktøj til undervisning

CFB arbejder løbende på at udvikle nye værktøjer til beredskabernes forståelse for SINE og anvendelse af radioerne, og du kan finde inspiration til undervisning i eget beredskab via dette link.